29.05.2019.

Od sezonske zaposlenice do prve batlerice u Hrvatskoj

„Prošle godine me direktor pitao želim li ići u Nizozemsku na The International Butler Academy. Razmislila sam malo i pristala. To je najpoznatija škola za batlere u svijetu, s veoma zahtjevnim programom. Radili smo i do 16 sati dnevno gotovo tri mjeseca. Školu sam na kraju završila kao jedna od četiri najbolja polaznika.“, ovako svoju priču započinje 23-godišnja Matea Vrtodušić, jedna od dvije batlerice u Hrvatskoj.

„Ljeto nakon što sam završila srednju školu za hotelijersko-turističkog tehničara, odlučila sam raditi sezonski u turizmu. Prijavila sam se za posao na recepciji hotela i recepciji spa centra i na kraju završila u restoranu. Ispočetka sam bila u strahu, mislila sam da se neću moći snaći. Počela sam doslovno od nule. Voditelji su me gurali u situacije u kojima sam se morala sama snaći i danas sam im zahvalna na tome.“, prepričava mlada Lošinjanka Matea koja je karijeru započela u jednom od hotela brenda Lošinj Hotels & Villas.

undefined

Iz sezone u sezonu sve je više voljela svoj posao, a s trudom i radom je stiglo i napredovanje. Jednu od vila na Lošinju koja je u vlasništvu brenda Lošinj Hotels & Villas na mjesec dana zakupila je obitelj. Matea je tada dobila priliku biti njihova domaćica. „Nikad nisam razmišljala o tome da sam im zapravo pružila uslugu batlera. Jako sam ih zavoljela, kao i oni mene, nudili su mi posao kod njih, ali nisam htjela otići. Mislim da su se moji voditelji, kad su tražili kandidate za batlere, sjetili baš ovog razdoblja. Mislim da sam se tu iskazala.“

O tome koliko je važna edukacija u Jadranka hotelima, ali i u cijeloj Jadranka grupi, svjedoči i podatak da godišnje ulažu višemilijunske iznose kako bi njihovi zaposlenici mogli udovoljiti i onim najzahtjevnijim gostima. Tako mjesec do dva dana prije početka udarnog dijela turističke godine provode na internim edukacijama i uče specijalizirane vještine za rad u hotelima na razini 5* ili se educiraju izvan tvrtke.

„Zahvaljujući edukacijama koje sam prošla u Jadranci, u školu za batlere sam došla puno spremnija. Sve smo mi to tamo učili, a ja sam već imala jako dobro predznanje.“. Danas, uz svoj redoviti posao, pomaže u edukaciji novih kolega, a kad nema gostiju u vilama, radi kao konobarica u Boutique Hotelu Alhambra.

undefined

„Uvijek ispravim ono što vidim, ali trudim se da moje kritike ne shvate negativno.“, kaže Matea i nastavlja: „Ako odaberete karijeru u turizmu, morate znati da se puno radi, pogotovo tijekom ljeta. Ni ne pomišljam da bih otišla raditi u neki privatni restoran ili kafić. Ne zato što podcjenjujem taj rad, nego mislim da svojim obrazovanjem i znanjem puno pridonosim kvaliteti usluge u LH&V-ovim hotelima.“

Za kraj poručuje: „Sviđa mi se profesionalan odnos koji njegujemo s našim gostima. U vremenu kada borave kod nas, s njima smo cijeli dan i noć. U tome definitivno veliku ulogu imaju i kolege s posla. Ekipu koja radi u kuhinji često pitam odakle su namirnice ili kako su pripremali neko jelo. Drugačije je kad od njih saznaš više o tome što stavljaš pred goste, nego kad samo naučiš meni napamet.“

Danas se više no ikad traže i posebno cijene kvalitetno obrazovani te motivirani ljudi za rad u turizmu. Stoga je i  Jadranka grupa u potrazi za svojim novim sezonskim zaposlenicima.

Za više detalja o sezonskom poslu u Jadranci, posjetite www.jadranka.hr/karijere.