29.05.2019.

Preselili iz Karlovca na Susak i vode mjesnu trgovinu

Damir Munđar i Dorija Grgeljac odselili su se iz rodnog Karlovca na otok Susak. Na Susku žive od studenoga 2018. i vode mini market Jadranka trgovine.

Moji roditelji su prije 30 godina kupili kuću na Susku i tu sam ljetovao cijeli svoj život. Ovdje se osjećam kao kod kuće, ali mi nikad do prošle godine nije palo na pamet preseliti se iz Karlovca na otok - govori nam Karlovčanin Damir Munđar koji sa svojom zaručnicom Dorijom odnedavno živi i radi na otoku Susku.

Osim po plitkim pješčanim uvalama, Susak je poznat po svojoj predivnoj narodnoj nošnji. U ovo doba godine na Susku živi stotinjak ljudi. Ljeti Susak oživi, a opušteni otočki život zamijeni vreva otprilike tisuću do dvije turista koje dolaze brodom s obližnjeg otoka Lošinja.

Odabrali život na otoku

Kako su odlučili preseliti na Susak?
- Sasvim slučajno. Krajem ljeta smo došli kod prijatelja u berbu grožđa. U razgovoru smo saznali da Jadranka traži zaposlenike za svoj market - započinju svoju priču Damir i Dorija, koji su dotada radili u skladištu i trgovini u jednom trgovačkom lancu u Karlovcu. - Poslali smo molbu za posao jer nam se ideja života na Susku činila baš zanimljivom. Brzo je uslijedio poziv iz Jadranke da dođemo raditi. I eto nas ovdje, priča Dorija.

Tvrde da im na otoku, čak ni tijekom zime, nije bilo nimalo dosadno i da im život u gradu uopće ne nedostaje. Trgovina u kojoj rade trenutno radi dvokratno, a s dolaskom sve većeg broja turista i gostiju na Susak bit će otvorena cijeli dan. - Plaća je sasvim solidna. Imamo redovne stimulacije i bonuse. Kad smo dobili božićnicu, nismo znali kud s njom. Na Susku baš i nemate gdje trošiti novce - kroz smijeh govore Damir i Dorija.

undefined

Spas za otočane

Kako bi otočani imali namirnice tijekom cijele godine, mjesni odbor sufinancira rad Jadrankine trgovine izvan sezone. Suščani kažu da života na otoku ima najviše zahvaljujući ovom dućanu. Brod koji prevozi putnike i robu dolazi svakodnevno. Tako opskrbljujemo svoj dućan. Mještani nam dođu po namirnice, malo prokomentiramo vremensku prognozu, kakav je bio ulov toga dana i poslije opet mir - kaže Damir.

Jadranka trgovina je primjer kako se brine za lokalno stanovništvo. Njihova trgovina na Susku je jedina trgovina na tom otoku, a u njoj ćete naći i domaće proizvode - od trešanja sa Cresa do sira i maslinovog ulja. Uz maloprodajni objekt na Susku, Jadranka trgovina ima još 22 maloprodajna objekta na Cresu i Lošinju, među kojima su i druga mala otočka mjesta, poput Martinšćice, Beleja, Punta Križe, Osora i Ćunskog.

Damiru i Doriji za nekoliko dana stižu dvije nove kolegice, studentice rodom sa Suska. One će ljeto provesti na "sezoni" i zaraditi pristojnu svotu novca. Ako i vi želite postati dio Jadrankinog tima, posjetite jadranka.hr i saznajte što vam sve donosi sezonski posao u Jadranci.