O nama

TRGOVAČKO DRUŠTVO JADRANKA d.d. 

Od njezina osnutka 1947. godine do danas, Jadranka d.d. kontinuirano djeluje, prije svega, kao hotelijerska tvrtka koja je danas među najuspješnijim tvrtkama hrvatskoga hotelijerstva. Kontinuirani razvoj i stalno bilježenje kvantitativnog i kvalitativnog rasta njezina sektora hotelijerstva, ali i odgovaranja na nastale potrebe i prilike, društvo se razvija i u drugim područjima, osobito u trgovini na veliko i malo. 

Sukladno Zakonu o privatizaciji, Jadranka d.d. postala je dioničko društvo u rujnu 1992. Njezini zaposlenici, bivši zaposlenici i lokalno stanovništvo postali su većinski vlasnici tvrtke. Mali dioničari i zaposlenici tvrtke, prema programu za radničko vlasništvo dionica (ESOP), držali su većinski udio u tvrtki. 

U 2004. godini s ciljem povećanja učinkovitosti poslovanja te kako bi se olakšao budući rast, Jadranka d.d. postala je holding kompanija sa 100% udjela u vlasništvu Jadranka hotela d.o.o., Jadranka kampova d.o.o. i Jadranka trgovine d.o.o., registriranih kao društva s ograničenom odgovornošću. 

U 2008. godini Europska banka za obnovu i razvitak London postala je suvlasnikom Jadranka hotela s udjelom od 31,64 % te se od Jadranka kampova odvojio Kamp Slatina, koji je ostao u vlasništvu Jadranke d.d sa 62,5 %. 

Tijekom veljače 2014. Jadranka d.d. je prošla kroz proces promjene vlasništva. Beta ulaganja d.d. su tako postala vlasnikom ukupno 97,62 posto dionica Jadranke. Poduzeće Beta ulaganja d.d. je osnovano krajem 2012. u Zagrebu s ciljem ulaganja u turističke projekte u Sredozemlju. Osnivač i vlasnik Beta ulaganja je UK Promsvyaz, jedno od vodećih društava za upravljanje investicijskim fondovima u Rusiji, koje uz nekoliko otvorenih i zatvorenih fondova upravlja i jednim od vodećih mirovinskih fondova u toj zemlji. UK Promsvyaz je u 100% vlasništvu Promsvyazbanke, jedne od vodećih ruskih banaka. Sjedište banke je u Moskvi i jedan od suvlasnika je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). EBRD je time potvrdio visoke poslovne standarde i transparentnost poslovanja koji su omogućili da Promsvyazbank postane jedna od vodećih financijskih institucija na ruskom tržištu. 

Društvo Jadranka hoteli d.o.o. posjeduje i upravljaju sa šest hotela i mnogim malim vilama u tri odvojene i posebno pozicionirane hotelske zone u Malom i Velom Lošinju. Jadranka kampovi d.o.o. i Kamp Slatina d.o.o. upravljaju s četiri kampa na otocima Lošinju i Cresu. Jadranka trgovina d.o.o. uključena je u veleprodaju i maloprodaju zajedno sa središnjim objektom za pripremu hrane. Sam holding obuhvaća ključne poslovne funkcije te je usmjeren na djelatnosti upravljanja imovinom uključujući upravljanje vlasničkim udjelima, upravljanje imovinom ustupljenom drugim korisnicima i pokretanjem raznih investicijskih projekata. 

Još od svojega osnutka, Jadranka d.d. najveće je poduzeće cresko-lošinjskoga arhipelaga koje zapošljava većinu lokalnog stanovništva te ostaje jedan od glavnih razloga razvoja u regiji. Tržišni je lider arhipelaga i u turizmu i u trgovini. 

Jadranka danas zapošljava preko 500 stalnih radnika (na dan 31.12.2015. društvo broji 510 djelatnika na neodređeno te 222 djelatnika na određeno) i prosječno godišnje još oko 700 sezonskih radnika. Kvaliteti rada i obrazovanju Jadranka posvećuje punu pozornost. Osim stalnog podizanja razine vještina i sposobnosti djelatnika kroz edukacijske seminare i programe, Grupa Jadranka u strategiji ljudskih potencijala posvećuje posebnu pažnju stipendiranju učenika i studenata tijekom školovanja, odnosno studija s ciljem kontinuiranog zapošljavanja mladog i stručnog kadra. 

Članice Grupe Jadranka su: 
  • Jadranka hoteli d.o.o., Mali Lošinj, udio 100% 
  • Jadranka kampovi d.o.o., Mali Lošinj, udio 100% 
  • Jadranka trgovina d.o.o., Mali Lošinj, udio 100% 
  • Marine Medical Center d.o.o., Mali Lošinj, udio 100% 
  • Kamp Slatina d.o.o. Mali Lošinj, udio 62,5% 
  • Yacht Club Velopin d.o.o., udio 70%. 

Tvrtke u kojima Jadranka d.d. sudjeluje s manje od 50% udjela: 
  • Jadranka Yachting d.o.o.; udio 30% 
  • Lošinj International Airport d.o.o., Mali Lošinj, transport, udio: 31,08% 

Od 1995. godine u okviru Jadranke djeluje i radio postaja "Radio Lošinj radio Jadranka" s frekvencijom za lokalno područje. U godinama koje slijede, razvojna strategija Jadranke d.d. fokusirat će se na rast zasnovan na poboljšanju kvalitete svojih proizvoda i usluga, ali i na potencijale tvrtke za nove razvojne projekte.