Povijest Jadranke

Od samog osnivanja, Jadranka je bila najveće poduzeće na otocima Cresu i Lošinju. Također, zapošljava najveći broj stanovništva ovih otoka, te je glavni nositelj razvoja ovog područja. Jadranka je izrasla u prepoznatljivu i uglednu tvrtku, sa 70-godišnjom tradicijom poslovanja, koja se po rezultatima poslovanja svakako može svrstati u red najboljih tvrtki iz grupacije ugostiteljstva i turizma.


Društvo Jadranka osnovao je 1947. godine odlukom Narodnog Kotara Mali Lošinj, kada su joj na upravljanje dodijeljena dva hotela i to Alhambra i Istra te nekoliko restorana. Od tada se počinju iskorištavati prirodne prednosti i klimatski uvjeti ovog podneblja. Od samog osnivanja pa sve do danas traje razvoj Jadranke kao hotelsko-turističkog poduzeća, s tim da se tijekom godina dodaju i ostale djelatnosti - maloprodaja i veletrgovina. Početkom 60-ih godina počinje gradnja novih hotela: Helios na Čikatu i Punta u Velom Lošinju. Krajem 60-ih izgrađen je hotel "Bellevue" i započeta gradnja "Sunčane Uvale" koja je završena 1977. godine. 1988. godine izgrađen je kompleks hotela Punta. Tijekom 60-ih godina Jadranka počinje s pružanjem usluga u autokampovima: Čikat, Punta Križa i Osor, a 1982. godine dovršen je autokamp u Martinšćici na otoku Cresu. Društvo je kroz sve te godine doživjelo brojne organizacijske promjene, te se usklađivalo s tadašnjim zakonima i propisima. Kroz cijelo to razdoblje nastojalo se da poslovanje Društva bude zaokružena cjelina sa svim pratećim sadržajima.


Sukladno Zakonu o privatizaciji, Jadranka d.d. postala je dioničko društvo u rujnu 1992. Njezini zaposlenici, bivši zaposlenici i lokalno stanovništvo postali su većinski vlasnici tvrtke. Mali dioničari i zaposlenici tvrtke, prema programu za radničko vlasništvo dionica (ESOP), držali su većinski udio u tvrtki.


U 2004. godini s ciljem povećanja učinkovitosti poslovanja te kako bi se olakšao budući rast, Jadranka d.d. postala je holding kompanija sa 100% udjela u vlasništvu Jadranka hotela d.o.o., Jadranka kampova d.o.o. i Jadranka trgovine d.o.o., registriranih kao društva s ograničenom odgovornošću.

U 2008. godini Europska banka za obnovu i razvitak London postala je suvlasnikom Jadranka hotela s udjelom od 31,64 % te se od Jadranka kampova odvojio Kamp Slatina, koji je ostao u vlasništvu Jadranke d.d sa 62,5 %.


Tijekom veljače 2014. Jadranka d.d. je prošla kroz proces promjene vlasništva te je tvrtka Beta ulaganja d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu postala stopostotnim vlasnikom dionica Jadranke. Hrvatski vlasnici Beta ulaganja službeno su evidentirani u Registru stvarnih vlasnika.