Povijest Jadranke

Od samog osnivanja, Jadranka je bila najveće poduzeće na otocima Cresu i Lošinju. Također, zapošljava najveći broj stanovništva ovih otoka, te je glavni nositelj razvoja ovog područja. Jadranka je izrasla u prepoznatljivu i uglednu tvrtku, sa 70-godišnjom tradicijom poslovanja, koja se po rezultatima poslovanja svakako može svrstati u red najboljih tvrtki iz grupacije ugostiteljstva i turizma.


Društvo Jadranka osnovao je 1947. godine odlukom Narodnog Kotara Mali Lošinj, kada su joj na upravljanje dodijeljena dva hotela i to Alhambra i Istra te nekoliko restorana. Od tada se počinju iskorištavati prirodne prednosti i klimatski uvjeti ovog podneblja. Od samog osnivanja pa sve do danas traje razvoj Jadranke kao hotelsko-turističkog poduzeća, s tim da se tijekom godina dodaju i ostale djelatnosti - maloprodaja i veletrgovina. Početkom 60-ih godina počinje gradnja novih hotela: Helios na Čikatu i Punta u Velom Lošinju. Krajem 60-ih izgrađen je hotel "Bellevue" i započeta gradnja "Sunčane Uvale" koja je završena 1977. godine. 1988. godine izgrađen je kompleks hotela Punta. Tijekom 60-ih godina Jadranka počinje s pružanjem usluga u autokampovima: Čikat, Punta Križa i Osor, a 1982. godine dovršen je autokamp u Martinšćici na otoku Cresu. Društvo je kroz sve te godine doživjelo brojne organizacijske promjene, te se usklađivalo s tadašnjim zakonima i propisima. Kroz cijelo to razdoblje nastojalo se da poslovanje Društva bude zaokružena cjelina sa svim pratećim sadržajima.


Sukladno Zakonu o privatizaciji, Jadranka d.d. postala je dioničko društvo u rujnu 1992. Njezini zaposlenici, bivši zaposlenici i lokalno stanovništvo postali su većinski vlasnici tvrtke. Mali dioničari i zaposlenici tvrtke, prema programu za radničko vlasništvo dionica (ESOP), držali su većinski udio u tvrtki.


U 2004. godini s ciljem povećanja učinkovitosti poslovanja te kako bi se olakšao budući rast, Jadranka d.d. postala je holding kompanija sa 100% udjela u vlasništvu Jadranka hotela d.o.o., Jadranka kampova d.o.o. i Jadranka trgovine d.o.o., registriranih kao društva s ograničenom odgovornošću.

U 2008. godini Europska banka za obnovu i razvitak London postala je suvlasnikom Jadranka hotela s udjelom od 31,64 % te se od Jadranka kampova odvojio Kamp Slatina, koji je ostao u vlasništvu Jadranke d.d sa 62,5 %.


Tijekom veljače 2014. Jadranka d.d. je prošla kroz proces promjene vlasništva. Beta ulaganja d.d. su tako postala vlasnikom ukupno 98,56 posto dionica Jadranke. Poduzeće Beta ulaganja d.d. je osnovano krajem 2012. u Zagrebu s ciljem ulaganja u turističke projekte u Sredozemlju. Osnivač i vlasnik Beta ulaganja je UK Promsvyaz, jedno od vodećih društava za upravljanje investicijskim fondovima u Rusiji, koje uz nekoliko otvorenih i zatvorenih fondova upravlja i jednim od vodećih mirovinskih fondova u toj zemlji. UK Promsvyaz je u 100% vlasništvu Promsvyazbanke, jedne od vodećih ruskih banaka. Sjedište banke je u Moskvi i jedan od suvlasnika je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). EBRD je time potvrdio visoke poslovne standarde i transparentnost poslovanja koji su omogućili da Promsvyazbank postane jedna od vodećih financijskih institucija na ruskom tržištu.